Előző cikkeinkben betekintést nyújtottunk Gömör és Nógrád régió sokszínű településeiről, látnivalóiról, ám következő bejegyzésünkben a sportok szerelmeseinek is szeretnénk kedvezni, így visszatérünk a vízitúrák, pontosabban a kenuzás világához.

Ha Ön esetleg még nem köteleződött el az ilyen jellegű sportok irányában, itt a kitűnő lehetőség, hogy megismerkedjen a kenuval, amely egy nyitott, kis méretű hajó, mindkét végén csúcsos végződéssel. Az utasoknak menetiránynak megfelelően kell elhelyezkedniük a kenuban és általában evezővel, néha viszont akár segédmotorral vagy vitorlával hozzák mozgásba. Ha a kenuban csak egy utas helyezkedik el, csupán a kenu egyik oldalán kell eveznie. Több utas esetében azonban a kenu mindkét oldalán szükséges az evezőlapátok használata.

Az első kenuk favázra épített bőrből vagy fatörzsből vájt testtel készültek. Hazánkban először műanyag hajók jelentek meg, ezt követően a hetvenes években nyert egyre szélesebb körben népszerűséget a kenuzás. Az első hobbira szánt üvegszál alapú indián kenuk valószínűleg Wilbur Gábor hajóépítő mester műhelyében készültek. Ezt követően hamarosan ez a típus tömegesen jelent meg a magyar vizeken.

Hazánkban ezekre az indián hagyományokra nem csupán a Bakonyban emlékeznek hanem a Szentendrei-sziget közelében is. Az itt megjelent indiánok felszerelése hasonló volt a bakonyi indiánokéhoz, és a saját kézzel készített öltözékek és tipik mellett fakenukat is tartalmazott. A műanyag indián kenuk elterjedése óta jóval modernebb modellekkel ma már országunk szinte minden folyóján találkozhatunk.

A kenu, társával, a kajakkal együtt egészen későn, csupán az 1930-as években vált ismert sportággá Magyarországon, mivel az addig klasszikusként elismert vízisportok a háttérbe szorították modernebb társaikat. Ám nem sokkal elismertté válásuk után sikerült felzárkózniuk a világ élvonalához, olyannyira, hogy 1952-ben már olimpiai érmeket is szereztek magyar sportolóink. Magyarországon, pontosabban Szegeden is került már sor a Síkvizi Kajakkenu világbajnokság megszervezésére. Ezenkívül Európa-bajnokságnak és a Mol Kajakkenu Világkupának is otthont adunk.

Ha kedvet kapott a kenu kipróbálásához, vagy szívesen részt venne egy vízitúrán, olvasson bele előző cikkeinkbe is, ahol a vízisportok és az aktív nyaralás pozitív hatásaival is motivációt nyerhet egy új hobbihoz!

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kenu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.