Dobsinai-jégbarlang (szlovákul: Dobšinská ľadová jaskyňa, németül: Dobschauer Eishöhle), már 2000 óta a világörökség része. Ez egyben Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja.

Szlovákiában a Szepes-Gömöri karszt területén található, ezen belül Szlovák Paradicsomban fekszik. Dobsina várostól légvonalban 6 kilométernyire, a Ducsa-hegy oldalában, A barlang  tengerszint fölött 969 méter magasságban található, bejárata pedig az alatta folyó Gölnic völgyénél 130 méterrel magasabban nyílik.

A barlang autóúton jól megközelíthető Dobsináig, onnan gyalog vezet fel az út. Az 1 km-es útvonal utolsó szerpentines szakaszát a tanösvény bemutató táblái szegélyezik. Az út szintkülönbsége 130 méter, a feljutás körülbelül 25 percet vesz igénybe. A jégbarlang ideális egy családi kirándulásra, hiszen ezt a távot a gyerekek is meg tudják tenni, és közben csodálhatják a Szlovák Paradicsom tájait.

A helyiek régóta ismerték a Ducsa-hegy lejtőjén levő „Jéglyukat”, mint egy szikla tövében rejlő, jéggel töltött hasadékot. Juhászok és vadászok hűsöltek a kiáramló hideg levegőjénél, a közelben lakók hordták innen a jeget. Első írásos említése 1863-ból származik Hunfalvy Jánostól, de a belsőbb szakaszait senki sem ismerte, mert síkos, lejtős talaján senki sem próbált lejutni, hiszen abban a korban még nem álltak rendelkezésre az ehhez szükséges eszközök, bár később megkísérelték a barlang részletesebb feltárását.

1870. július 15-én Ruffinyi Jenő dobsinai királyi bányamérnök, Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő valamint még öt társuk kötelekkel, létrákkal és egyéb szükséges eszközökkel felszerelve a Jéglyuk kikutatására indultak. Pack József bányász, Gáll János és Jakab Lipták János brigádvezetők kiszélesítették a nyílást, felállítottak egy csörlőt, majd leeresztették Ruffinyit. Ő egy mécses fényénél látta meg a jégképződményeket, visszatért a felszínre, majd rövid pihenő után újra leereszkedett és elkezdte a barlang felmérését. Megvizsgálta a Kis és Nagy termet, valamint a „Pokol” feletti térséget.

További tudni valók a jégbarlangról: A barlang hossza 1483 m, s egy 21 km hosszú barlangrendszer részét képezi. A barlang levegőjének hőmérséklete 0 °C, jégrétegeinek vastagsága 30–40 m, térfogata 110 000 m³. Érdekessége a barlangnak ezentúl a benne rejlő jég története: a barlang bejárata északra néz, napfény soha nem éri. Ez így tulajdonképpen egy jégverem, amely megőrizte a jégkorszak idején keletkezett jégtömböt, sőt az telenként tovább gyarapszik. Milyen izgalmas is belegondolnunk, hogy a jégbarlang által mondhatni visszautazunk a múltba. A Jégkorszak , vagy az Eljegesedés, a földtörténet azon időszakai, amikor állandó sarki jégtakaró volt jelent a Föld egyes részein.

Reméljük meghoztuk a kedvét egy felejthetetlen családi kiránduláshoz a Dobsinai-jégbarlangba, ahol a gyerekekkel együtt utazhatnak az időben is a Jégkorszakba és megcsodálhatják továbbá a Szlovák Paradicsom mesébe illő tájait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.