Előző cikkünkben a vízi sportok szerelmeseinek kedveztünk és részletes bemutatást nyújtottunk a kenuzásról. Következő bejegyzésünkben tovább szeretnénk olvasóinkat a vízitúrák irányába terelgetni, így most a kenu testvéréről, a kajakról olvashatnak.

A kajak szó a grönlandi qajaq szóból ered és egy keskeny hajótesttel rendelkező hajóra utal.

A kajak a kenuhoz hasonlóan egy kis méretű, emberi erő által hajtott hajó, mely zárt fedélzettel rendelkezik. A kajaknak általánosan lehet egy, de akár több utasa is lehet. Az utasok helyeiket elfoglalva eveznek egy kéttollú lapáttal.

A kajak első használata eszkimó, ainuk és aleut vadászokhoz, illetve Északkelet-Ázsia, Észak-Amerika és Grönland sarkkör közeli vidékeihez köthető.

Vannak bizonyos kajaktípusok, melyek némileg eltérnek a hagyományos modellektől. Ilyen például az úgynevezett ráülős kajak, melynél az utas jellemzően a hajótestben kialakított mélyedésben foglal helyet. Vannak azonban olyan modellek is, amelyek kormánylapát is megtalálható az iránytartás segítése érdekében.

Ezenkívül a kajakokat tovább is csoportosíthatjuk típusaik szerint. Vannak szabadidős, tengeri, vadvízi, szörf-, illetve verseny kajakok. Fontos azonban, hogy a kajak szó nem alkalmas más, hordszárnyakkal ellátott vitorlások leírására.

Legelső cikkünkben már felsoroltuk a sportok pozitív hatásait, melyek sorát a kajakozás is bővíti. A kajakozás nem csupán fizikai, hanem szellemi egészségünkre is számtalan pozitív hatást gyakorol. Ilyen például az erőnlét, a koncentrációképesség és az állóképesség javítása. Közvetlen hatásai mellett azonban a közvetettek is éppoly fontosak. Mivel a kajakozás szabadtéri sport, a napsugárzás hatására szervezetünkben elindul a D-vitamin termelése. Aki diétáját szeretné támogatni, szintén bele kezdhet a kajakozásba, hiszen ez a sport alkalmas kiegészítője az egészséges étrendnek. További rendkívül fontos előnyként említhető a kajakozás betegségmegelőző szerepe, hiszen aki kajakozik nagyobb eséllyel kerülheti el a különböző szív és érrendszeri betegségeket. Ennek az az oka, hogy az intenzív testmozgás segít csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, illetve endorfinok, dopamin és szerotonin szabadul fel, mely erősen segíti a jó közérzet kialakulását.

Ha ezek után kedvet kapott a kajakozáshoz, nézzen szét oldalunkon további információkért és olvasson bele előző cikkeinkbe, ahol beszámolunk a testmozgás és utazás további pozitív hatásairól, illetve más vízi sportokról is olvashat.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.