Napjainkban az utazás nem csupán kellemes időtöltés, hanem sok ember számára vágyott felüdülés, önfejlesztési lehetőség, kapcsolatteremtés a kultúrával, természettel és természetesen önmagával. Az utazónak lehetősége nyílik pár napra kiszakadni a megszokott életritmusból és új tapasztalatokkal, élményekkel töltekezve visszatérni, amit aztán elraktározhat egy következő utazásig. Az utazás pezsdítő szellemi hatásait a pszichológia is alátámasztja.

Ha ön is tapasztalta már egy utazásról munkahelyére visszatérve, hogy sokkal frissebbnek és koncentráltabbnak érzi magát, akkor azt minden bizonnyal a stresszhormon szint csökkenésének köszönhette. Bizonyított tény ugyanis, hogy az utazás – időtartalmától függetlenül – képes csökkenteni a stresszhormon szintet. Bár ez a jótékony hatás nem marad velünk olyan sokáig, mint szeretnénk, vannak az utazásnak hosszútávú hatásai is, amelyeket sokkal több ideig élvezhetünk.

Ilyen például a problémamegoldó képesség fejlődése, amiből akár munkahelyünkön is profitálhatunk. Aki utazik, azelőtt kitágul a világ, és nem csupán a kultúra és természet ismeretével gazdagszik egy utazó, hanem saját magát is jobban megismeri és olyan tapasztalatokat szerez, amelyek hozzájárulnak egy adott probléma könnyű és gyors feltérképezéséhez, illetve megoldásához. Ezenkívül nem csak magunkat, hanem más embereket is megismerhetünk utazásaink által, amivel nem csak barátaink köre, hanem a környezetünkbe vetett bizalmunk is gyarapszik.

Ha mindezek után kedvet kapott az utazáshoz, az utazás jótékony hatásai mellett a pezsdítő úticélok tárháza is végtelen. Ilyen úti cél például Északkelet-Magyarország és Kelet-Szlovákia legnagyobb folyója, a Sajó. A Sajó Szlovákiában a Gömör-Szepesi-érchegységben ered, a Tisza egyik mellékvize és Magyarország kilencedik legbővebb vízű felszíni vízfolyása. A Sajó megosztója és ékköve az őt körülölelő területeknek. Partján található Rozsnyó városa, innen délre pedig Pelsőc fekszik. Pelsőctől balra található pár kilométer után Domica, illetve a már magyar oldalon az aggteleki és jósvafői cseppkőbarlang-rendszer. A folyó délkelti irányba halad, egészen addig, míg mellékfolyójával, a Rimával nem találkozik. A Sajó az Ózd térségi Sajópüspöki közelében lép magyarországi területre. A Sajó szélessége ettől a ponttól megnő és egészen 800 méteren keresztül jelent határfolyót Szlovákiával, így nem csoda, hogy sokakat vonz és rengetegen beleszeretnek ebbe a turisztikai célpontba.

Azt már cikkünk elején említettük és alaposabban részleteztük, miért előnyös utazni. Egy utazásnál azonban mindenkinek döntenie kell: az aktív vagy passzív üdülési formát részesíti előnyben. A passzív nyaralás nagy része nevéből könnyen kikövetkeztethetően pihenéssel telik, míg az aktív sokkal mozgalmasabb. Így akik szeretnék megtapasztalni az utazás jótékony hatásait, melyeket már cikkünk elején is említettünk, jobb, ha amellett teszik le voksukat. Aki pedig már az aktív utazás mellett dönt, nem csak annak pozitív hatásait élvezheti, hanem a testmozgásét is, a kettő ugyanis kéz a kézben jár.

Ha pedig már Sajó és aktív nyaralás, a vízitúra, kenutúra, illetve kajakozás szavak kihagyhatatlanok. A Sajó és környéke számtalan ilyen lehetőséget hordoz magában mindazok számára, akik a vízisportok kedvelőinek táborát erősítik, vagy csupán érdeklődnek, illetve szeretnének egy új és pezsdítő élménnyel gazdagodni.

A kajakozás több szempontból is jó hatással van az emberi szervezetre, és az erőnlét javítása mellett számos más előnye is van. A kajak egy kisméretű hajó, melyet emberi erő hajt, zárt fedélzettel rendelkezik és rendszeresen egy, vagy két beülője van. Míg a kajak először eszkimók által használt vadászati „közlekedési eszköz” volt, addig mára a közkedvelt szabadidős sporteszközök nevei között találjuk felsorolva.

A kenu ezzel szemben nyitott, mindkét végén csúcsos hajó, ám, ez egyáltalán nem jelenti, hogy kevésbé lenne biztonságos. Míg a kajak használata eszkimó hagyományokból ered, addig a kenu indián gyökerekre nyúlik vissza. A kajak és kenu az 1930-as években kezdett népszerű lenni Magyarországon és térhódítása azóta csak széleskörűbbé vált és közelebb került a mindennapok embereihez is. Manapság szinte mindenki kipróbálhatja, nincs másra szükség hozzá, csak kalandvágyra.

Így hát, ha ön és családja rendelkezik ezzel a kalandvággyal és a Sajó környékére látogatnak, mindenképpen érdemes elmerülni a kajakozás örömeiben, esetleg benevezni egy kenutúrára, ahol nagyobb gyerekek is biztonságosan élvezhetik a természetből adódó mozgáslehetőséget. Ilyen jellegű vízitúrákon a résztvevők biztonsága kísérettel és más segédeszközökkel is biztosítva van, így a kezdőknek sincs mitől tartaniuk.

Továbbá, ha ön a hajók, illetve hajómodellek szerelmese, esetleg érdekelné a régi eszkimó, vagy indiánkultúra és ezeknek eszközei, ugyanúgy érdemes a Sajó környékére kirándulnia. Ki gondolta volna?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.