Előző cikkünkben Krasznahorka váráról írtunk, most pedig a Betléri kastélyt szeretnénk bemutatni mindazoknak, akik érdeklődnek a szép tájak, érdekes úti célok, történelem, kultúra és művészet iránt.

A Betléri kastély a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén, Rozsnyótól néhány km-re, Betléren található. A kastély a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt kastélya. A Betléri kastélyt nem csupán egy gazdag enteriőrkiállítás, hanem egy gyönyörű kastélypark is különlegessé teszi.

A kastély az 1700-as évek körül épült reneszánsz és barokk stílusban. Andrássy István ebben az időben költözött Krasznahorkáról Betlérre. A kastélyt később az 1700-as évek végén átépítették, és a reneszánsz, illetve barokk stílusjegyek helyét a klasszicista stílus vette át, továbbá angolparkkal is bővítették a kastély területét. További átépítésekre az 1880-as években került sor, amikor a kastélyt a többszintes francia várkastélyok mintájára historizáló stílusban építették át. Az Andrássy család az építkezést kihasználva vendégszobákat, vadászszalont, ebédlőt, játéktermet, ebédlőt és könyvtárat alakíttatott ki. Ekkor jött létre a fakazettás mennyezetű bejárati csarnok is, és ettől fogva a kastély szinte változatlan formában maradt fenn egészen napjainkig.

A kastély egészen a második világháború végéig adott otthont az Andrássy család számára. A kastély a szocializmusban államosításra került, ám az eredeti berendezést meghagyták és múzeumot hoztak létre a kastélyban az egykori főúri élet bemutatása céljából. A Betléri kastély Európa Nostra-díjjal került kitüntetésre az 1990-es években történt felújítás után.

A kastély termei, bútorai és műtárgyai által látogatóként visszarepülünk az 1700-as, 1800-as évekbe és bepillantást nyerhetünk az Andrássyak főúri mindennapjaiba. Emellett persze a gazdag fegyvertörténeti kiállításról sem feledkezhetünk meg, melynek felhozatala a középkortól egészen a XIX. század végéig ível. Ezenkívül megtekinthetőek még különböző egzotikus tárgyak, mint például a fókabőrből készült eszkimóöltözet. A festészet iránt érdeklődők is valódi kincsekre bukkanhatnak a Betléri kastély falai között, hiszen a kastélyban Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Madarász Viktor művei is megtalálhatók.

A kastély egyik legnagyobb látványossága a könyvtár, melyet 1790-ben alapított Andrássy Lipót. A könyvtár állományát körülbelül 20 ezer kötet képezi.

A kastélyt övező 81 hektáros park a legnagyobb történelmi botanikus kert Szlovákiában. A XVIII. század végén létesítették H. Nebbien építész tervei alapján, amikor a kastély klasszicista stílusban került átépítésre. H. Nebbien a franciák „vissza a természethez” filozófiája után inspirálódott, és több kerti építménnyel próbálta felidézni néhány történelmi építészeti stílus sajátosságait. Így jött létre többek közt a rotunda, a szabadkőműves csarnok, a nagy halastó melletti regényes kis tornyos vár, amely egyben állatkert is volt, a mesterséges barlang és a nyári lak.

A parkban az akkori divatnak megfelelően vízesés, szökőkutakat építettek ki, szobrokat, ágyúkat állítottak fel.

A park nagyobbik részét csodaszép rétek és tisztások alkotják, csupán a kisebbik rész fásított. A parkban megtalálható itt például hegyeslevelű liliomfa és 37 méter magas simafenyő többek közt. Találunk továbbá egy 500 éves tiszafát is, illetve vadgesztenyefákat, juharokat és kőriseket is.

Ha kedvet kapott kirándulást tenni a Betléri kastélyhoz, olvassa el előző cikkeinket is, hogy további érdekes úti célokat ismerhessen meg, melyeket a Betléri kastély után meglátogathat.

Forrás: https://kirandulastippek.hu/aggteleki-karszt/betleri-kastely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.