Cikkünkben folytatjuk a pompás kirándulóhelyek bemutatását Gömör és Nógrád régióin belül. Ha előző cikkeinkből már kedvet kapott egy kiránduláshoz, a kajak, vagy kenu kipróbálásához, olvassa el a Murányi-fennsík Nemzeti Parkról szóló cikkünket is.

Muran plain, Slovak republic, central Europe. Travel destination. Seasonal natural scene.

A Nemzeti Park Közép- és Kelet-Szlovákia határa mentén húzódik és karsztos hegyvidék-jellege csupán elenyésző mértékű emberi beavatkozás jegyeit viseli. A hely szépségét és különlegességét tovább fokozza a Murányi vár egy sziklaszirten elhelyezkedő romjai.

A mintegy 203 hektáron fekvő Murányi-fennsík Nemzeti Park 1997-ben került nemzeti parkká nyilvánításra. A Nemzeti Park igazgatósága Nagyrőce városában székel. A Murányi-fennsík Nemzeti Park természeti értékei felbecsülhetetlen sokszínűséggel rendelkeznek. Számos karsztforrás, búvópatak, forrás és több, mint 300 barlang található ugyanis a Nemzeti Park területén. A vidék domborzatát tekintve is rendkívül érdekes és sokszínű a töbröknek, karroknak, kanyonoknak, sziklatornyoknak, és sziklafalaknak köszönhetően. Itt található továbbá Szlovákia legalacsonyabban élő törpefenyője is. Ezenkívül a Murányi-fennsík Nemzeti Parkjában erdőségében fellelhetők tölgyesek, jegenyefenyves-bükkösök, bükkfaerdők, illetve havasi fenyvesek is.

A Murányi-fennsík Nemzeti Parkban mintegy 1400 magasabbra növekvő növényfaj található. A vidék legjelentősebb növénye a murányi boroszlán. Ez a növény a Murányi-fennsík ezen területén elterjedt, ritka harmadkori maradványfaja. A Nemzeti Park állatvilágát tekintve élnek itt nagyragadozók, mint a szürke farkas, a barna medve, továbbá az eurázsiai hiúz.

Akik pedig szívesen indulnak túrákra, rengeteg lehetőség közül válogathatnak a Murányi-fennsík Nemzeti Parknál. Ilyen útvonalak érinthetik például Tiszolcot, Murányalját, a Fenyves-hágót, illetve Vereskő és Ágostonlak községét.

Forrás:  https://slovakia.travel/hu/a-muranyi-fennsik-nemzeti-park

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.