Ha előző cikkeinkből kedvet kapott egy kiránduláshoz Gömör, illetve Nógrád régióin belül, mai cikkünkben szeretnénk figyelmébe ajánlani Imrikfalvát, a Szlovákiában a Kassai kerület Rozsnyói járásában fekvő községet.

Picnic in french alpine mountains with lake

Imrikfalva 32 km-re fekszik Rozsnyótól és a településhez Kisistvánd is hozzátartozik. Ezzel kapcsolatban említésre méltó érdekesség, hogy míg Kisistvánd már az 1400-as években is említésre került írásos forrásokban, addig Imrikfalva csak a 18. század közepén tűnt fel.

Kisistvánd alapítása a Thurzó család által ide telepített bányászokhoz kötődik. Lakói kitermelték a környező települések vasércét. A Thurzók után a Csákyak kezére került a birtok, 1638-ban.

Imrikfalva először az 1787-es évről jelentő népesség összeírásban szerepel először. Ekkor a településnek 25 háza és 216 lakosa volt. A község ezután 1808-ban „Imrefalva” néven került említésre. Imrikfalva 1837-es címere Szent Imre herceget ábrázolja, aki jobb kezében szablyát tart, a balban pedig kettős keresztet. 1872-ben a települést tűzvész sújtotta, amely 9 ház pusztulását okozta.

Imrikfalva egészen 1920-ig Szepes vármegye Iglói járásához tartozott. Kisistvándot 1933-ban csatolták hozzá és szlovák neve Dedinky lett. 1953-ban a közelben megépült az Imrikfalvi-víztározó.

Amennyiben kedvet kapott a település meglátogatásához és érdeklődik a hely látványosságai iránt, látogasson el az 1835-ben épült barokk-klasszicista stílusú templomhoz, melyet Szűz Mária Mennybemenetelének tiszteletére szenteltek. Amennyiben inkább a sportok világa vonzza, a környező települések alkalmas helyszínekként szolgálnak a vízi sportokhoz a nyári, a téli sportokhoz pedig a téli szezonban.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Imrikfalva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.